Netbook, Notebook & Laptop – Vad är skillnaden?

Lenovo netbook vs laptop
Notebook, Netbook & Laptop är tre ord man ofta ser på nätet och i reklam. När gränserna mellan olika produker suddas ut så kan det bli förvirrande. Speciellt som butikerna själva ibland inte vet i vilket fack de ska stoppa sina produkter i. Prylsmart reder ut begreppen.

Laptop på väg att försvinna?
Laptop är kanske det vanligaste uttrycket och det svenska motsvarigheten är bärbar dator. Egentligen kan netbook och notebook klassas som bärbara datorer men med laptop syftar man oftast på de som har en storlek ungefär som en portfölj. De första bärbara datorerna såg ganska annorlunda ut från de vi har idag och krävde väldigt mycket batteri vilket gjorde dem tunga. Även idag så har bärbara datorer ganska kort batteritid även om det förbättrats på sistone. Denna datortyp verkar vara på väg att försvinna.

Till vänster: Laptop från Acer. Till höger: Omega 1, en av de första bärbara datorerna

Compaq 615 Notebook

Notebook stor som ett A4
Notebook är mellanstorleken av de tre och syftar på det engelska ordet för anteckningsblock. Datorn är ungefär lika stort som ett A4-block och jag skulle vilja påstå att denna model är den vanligaste idag. Man får bra prestanda och kan fortfarande få plats med den i väskan utan allt för mycket problem. Uttrycket Notebook var populärt på nittiotalet men har gjort comeback de senaste åren.

Compaq 615 Notebook

Notebook från Compaq

Netbook
Netbook är de senaste tillskottet i datorfamiljen och kallas ibland minidator. Den är den minsta datorn av de tre och därför den mest bärbara. Eftersom storleken inte tillåter stora hårddiskar eller maffiga grafikkort så prestandan sämre än de ovannämnda men för att surfa, skriva dokument och kolla på film duger den utmärkt.

Storleken varierar lite men ungefär en halv A4 och med en vikt på ca ett halv kilo. Ett gissel för tillverkarna är hur de ska utforma tangentbordet. Vi är vana att ha ett långsmalt tangentbord och gör du datorn liten så måste du göra väldigt små knappar eller flytta om lite på tangenterna för att få plats.

Sony Vaio P Netbook med 8 tums skärm

Sony Vaio P Netbook med 8 tums skärm

Hur smått vill vi ha det?
Framtiden ligger nog i att utveckla note- och netbookdatorerna. Ju mindre hårddiskar, processorer och liknande man kan få fram desto mindre datorer. Sen är frågan hur litet vi användare vill ha det. Ett tag kunde man se en trend bland Netbooks att de blev mindre och mindre. Nackdelen blev att även tangentborden krympte och det blev svårt att skriva.

Hittar man balansen mellan bärbarhet och användarvänlighet, så hittar man också den perfekta datorn. För den som vill ha prestanda och inte vill betala skjortan för det så är den stationära datorn fortfarande mycket mer prisvärd. Prestandan på bärbara kommer säkert att öka med tiden.

Precis som mobiltelefonen så smått börjar ersätta den fasta telefonen så kommer nog de bärbara datorerna ersätta de stationära på sikt. I alla fall för den genomsnittliga användaren. Filmmakare i Hollywood får nog sitta kvar framför sina stationära datorer ett tag till.

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressera

Läs mer om:


www.canaldigital.se - Digital-TV via parabolwww.canaldigital.se - Se hela vårt utbud