Metalldetektor är en smart pryl

En metalldetektor är en bra pryl, som kan användas på olika sätt. Det är en form av tekniskt hjälpmedel för att upptäcka dolda metallföremål. Den allra första kända metalldetektorn uppfanns av Alexander Graham Bell, 1881. Dock var det först 1937 som Gerhard Fisher fick det första patentet på en fungerande metalldetektor. Den första praktiskt användbara metalldetektorn konstruerades av löjtnanten och ingenjören Józef Kosacki i början av andra världskriget. I större skala så användes dessa första gången  vid slaget vid el-Alamein och efter det under invasionen av Sicilien och landstigningen i Normandie.

När kriget var över så kom många av Kosackis metalldetektorer att säljas som överskott vilket gjorde att många länder fick möjlighet att kopiera och förbättra designen. Idag kan du köpa en alldeles egen på https://www.prylstaden.se/

Konstruktion

En metalldetektor består av en spole som alstrar ett magnetfält när ström matas genom den. Ytterligare en eller flera spolar i direkt närhet av den första påverkas av magnetfältet genom induktion. När ett metallföremål förs in i magnetfältet orsakar störningen en förändring av induktionen som går att mäta.

Det finns  metalldetektorer med större spolar. Dessa används då för att hitta minor eller blindgångare på större djup. 

Kul hobby

Då efter att andra andra världskriget var slut och många metalldetektorer såldes ut så kom det att bli en poppis hobby att använda sig av en metalldetektor för att leta efter borttappade föremål, fornfynd och metaller som förekommer i ren form i naturen, till exempel guld och meteoriter. I Sverige och många andra länder är det dock idag förbjudet eller omgivet av stränga begränsningar att använda metalldetektor för att leta efter arkeologiska föremål.

18 Nov 2020