Smart företagande del II

Vi har pratat om smart företagande nyligen och jag tänkte fortsätta på den banan idag. Sist handlade mina råd om att man ska leasa ut pappersarbete och administration till en redovisningsbyrå, och idag kommer det att handla om hur man på ett enkelt och smidigt sätt ökar sitt företags likviditet. Alla företagare drömmer om just detta, att öka flödet av pengar; skruva upp hastigheten, men få vet att det faktiskt finns en busenkel lösning: man kan sälja fakturor.

Factoringbolagen köper dina fakturor

Vem köper fakturor, undrar du kanske? Factoringbolagen köper fakturor. Man kan sälja en faktura med eller utan ingress, som det så fint kallas. Det innebär att man säljer en faktura med eller utan vidare ansvar. Vidare ansvar innebär indrivning i det fall fakturan inte betalas i tid vilket kan vara ett ganska besvärligt kapitel. Det kan ju, som bekant för de flesta, ta mellan 30 och ända upp till 90 dagar att få betalt för en faktura - och ibland får man inte betalt alls och då måste man köra igång en indrivningsprocess som man som småföretagare inte sällan bara förlorar på  i slutänden. Det här med att tålmodigt vänta på inkomsterna är bland det mest frustrerande en småföretagare lever med.

Välj med omsorg

När man säljer fakturor får man betalt nästan direkt. Visst är summan aningen lägre, men det är marginell skillnad och tiden man vinner är helt klart värd den. Det finns många olika factoringbolag som erbjuder dig att sälja dina fakturor till dem, men kolla absolut upp vilket av de du väljer mellan som ger dig mest lönsamma affär. Det kan skilja en hel del!

19 Oct 2016